Mama pad
Mama pad

Czas przygotowania: ok 5 min.

Potrawa mama pad jest raczej takim naszym daniem studenckim. Nie spotkacie tego jedzenia w turystycznych miejscach. Potrawa jest uniwersalna, więc można dobrać inne składniki według wyboru. Nawet można powiedzieć więcej, jeśli coś wam zostało w lodówce a nie wiecie, co możecie z tym zrobić, to możecie to dodać do noodli. Jeśli macie ochotę na trochę inna wersję zupki i to w tajskim stylu, to ten przepis wam urozmaici waszą kuchnie.

Nazwa mama pad pochodzi od popularnych noodli instant o nazwie มาม่า – „mama”

Składniki

Do ugotowania naszego dania potrzebujemy
1 x Zupka instant
1x Jajko
2x Parówki lub 50g-100g Kurczaka lub Krewetek – kto co lubi
100g Jarmuż/Brokuły czy szczaw my akurat użyjemy brokuły chińskie
1 łyżka Sos sojowy i łyżka sosu ostrygowego, jeśli owy posiadacie
1 łyżka Cukru – lub w ogóle
Pieprz i Przyprawy z zupki

Przygotowanie noodli

Najpierw musimy przygotować nasze noodle. Gotujemy wodę w garnku, a w międzyczasie kroimy składniki. Możemy to oczywiście zrobić gotując wodę w czajniki i później zalać nasze noodle wodą i czekać aż będą gotowe. Do gotującej się wody wrzucamy same noodle do garnka i czekamy aż będą gotowe do wyciągnięcia. Pamiętajcie o saszetkach z przyprawami w środku 🙂

Gotowe noodle wyciągamy z garnka na misę, a wodę z resztkami naszych klusek przesączamy przez sitko i dodajemy do misy.

Smażenie

Kiedy mamy już przygotowane składniki przystępujemy do smażenia. Na pierwszy ogień idzie mięsko, następnie wbijamy jajko. Do jajka możemy dodać trochę sosu sojowego. Kolejna będzie nasza zielenina, którą podsmażamy przez kilkadziesiąt sekund. Całość należy regularnie mieszać. Na koniec dodajemy nasze wcześniej przygotowane noodle. Pozostało nam już tylko doprawić. Przez chwilę jeszcze podsmażamy i właściwie gotowe.

Zobacz wideo

Niezapomnij zasubskrybować!

Smacznego!